Mediul înconjurător

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Un mediu curat este esenţial pentru sănătatea umană şi bunăstarea comunității iar protejarea mediului înconjurător constituie un element definitoriu al culturii de securitate.

Deși cu resurse limitate, Asociația Arca Lex s-a implicat, individual sau alături de alte organizații neguvernamentale, în eforturile de protejare și salvare a mediului înconjurător.

În 2019, Asociația a fost prezentă la manifestările omagiale dedicate Zilei Armatei Române, care au avut loc la monumentul Generalului Dragalina, situat pe Defileul Jiului.

Activitatea a debutat cu… o jumătate de oră de curățire a perimetrului în care este amplasat monumentul, unde, pe lângă noianul de frunze, erau nenumărate deșeuri: resturi de la coroanele de flori depuse la manifestările anterioare, candele, capace și cutii de tot felul, deșeuri de plastic provenite de la un autoturism, cartoane și hârtii etc.. Curățenia, atât cât s-a putut, a fost efectuată de președintele Asociației Arca Lex, care a lăsat la fața locului și câțiva saci menajeri, pentru ca turiștii care se perindă zilnic pe Defileu și poposesc la monumentul marelui Erou al neamului, să aibă unde-și depune deșeurile inerente. Primăria orașului Bumbești-Jiu și Consiliul Județean Gorj oricum nu sunt interesate de monument, deși au bugete alocate pentru curățenie și ecologizare. Dealtfel, niciun oficial al celor două instituții nu a participat la manifestări, deși, dacă își pot exercita liniștiți funcțiile, aceasta se datorează și eroilor care au dat sacrificiul suprem pentru libertatea și neatârnarea Patriei…

Tot în 2019, alături de membrii Asociației ”Detecții Gorj”, am luat parte la ecologizarea unui alt punct de atracție turistică: Poiana lui Mihai (comuna Schela, jud. Gorj), după ce că, anterior, împreună cu aceeași organizație neguvernamentală, am participat la decontaminarea zonei de elementele de muniție activă rămase din primul război mondial (proiectile de artilerie, cartușe).

Gorjul e un județ încărcat de istorie dar sacii de gunoaie adunați nu ne arată decât că ne batem joc de ea…În 2020, în condiții de pandemie, Asociația Arca Lex a aderat la Grupul Civic ”Cerem dreptate pentru păduri”, participând la două activități de protest împotriva tăierilor ilegale de păduri.