ARCALEX

Parteneriate cu instituții de învățământ

Un popor care nu-și cunoaște trecutul, nu are viitor

Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții”, scria marele Nicolae Iorga.

Nicolae Bălcescu era de părere că istoria este cea dintâi carte a unei națiuni. Istoria ne dezvăluie trecutul, ne arată parcursul înaintașilor noștri, trecutul cu bune și rele.

Deviza Asociației noastre este ”Un popor care nu-și cunoaște trecutul, nu are viitor”, astfel că ne bucurăm de fiecare dată să fim în mijlocul elevilor, pentru a le prezenta o părticică de istorie. O istorie vie, descoperită cu răbdare și migală, uneori din adâncurile pământului strămoșesc.

Parteneriatele încheiate cu Colegiile ”Ion Mincu” (Târgu-Jiu) și ”Mihai Viteazul” (Bumbești-Jiu), și cu Școlile Gimnaziale ”Sfântul Nicolae” (Târgu-Jiu) și Sâmbotin (comuna Schela – Gorj) ne-au permis să marcăm în fiecare an evenimente majore din istoria poporului român, cum sunt: Unirea Principatelor Române, Ziua Eroilor, Ziua Armatei sau Centenarul Marii Uniri.

Manifestări dedicate Unirii Principatelor

La Cercul Militar din garnizoana Tg Jiu, joi, 20.01.2022, a  avut loc  simpozonul omagial dedicat Unirii Principatelor Române – 24 Ianuarie 1859, organizat de către Filiala Județeană Gorj „General Ioan Culcer” a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, în parteneriat cu Asociatia Arca Lex și Cercul Militar Târgu-Jiu.

Evenimentul, ținut în format restrâns datorită pandemiei cu SarsCov-2, a surprins publicul participant prin conținutul temelor susținute, ineditul documentației si exponatele prezentate.

Au fost prezenți la momentele evocatoare, comandantul Centrului Militar Județean Gorj, dl. lt.col. Eduard Dinuță, personal contractual al instituției  mentionate, președintele de onoare al Filialei rezerviștilor gorjeni, dl.grl.bg.(rtr) Ion Bărbulescu, membrii ai filialei, personal didactic, iubitori și pasionați de istorie, persoane interesate de  eveniment.

Manifestările de marcare a Micii Uniri au continuat vineri, 21.01.2022, când elevii Școlii Generale „Sf. Nicolae” și cei ai Colegiului Tehnic „Ion Mincu”, ambele din municipiul Târgu-Jiu, au fost gazdele expoziției itinerante intitulată „Unirea Principatelor Române – 24 ianuarie 1859”,  

Pe parcursul mai multor ore, elevilor le-au fost expuse teme despre contextul politic si militar intern si internațional al unirii, reformele înfăptuite, legislația adoptată și atât de necesară evoluției unui stat modern, informații despre crearea Armatei Naționale, genurile de armă, Drapelul /steagul de identificare al unităților militare, rezerva armatei si primul sistem de pensii al armatei.

Realizatorii expunerilor, dl. prof. Teodor Voicu (membru al Filialei Gorj a ANCMRR), col. (r) Emanuel Bărbulescu (președintele fililei Gorj a ANCMRR) și dl. Ion-Viorel Vilceanu (președintele Asociației Arca Lex), au combinat subiectele supuse atentiei cu un set de exponate: replici ale uniformei domnitorului Al. I. Cuza și a primului drapel al armatei, tipărituri, ilustrate și o litografie de epocă. Cu anvergura specialistului de necontestat în domeniul istoriei, expunerea profesorului Teodor Voicu a surprins auditoriul. Tactul și măsura pedagocică au atras elevii intr-un dialog fluent si plăcut, lipsit de emoții.

La Școala Generală „Sf. Nicolae”, extrem de implicați în omagierea evenimentului, elevii clasei pregătite de prof. Roxana Marcoci au prezentat și un program artistic care a smuls ropote de aplauze si aprecierea unanimă a invitaților.